AMD Kamnik
POMOČ NA CESTI 1987

Novice

Objavil/a: Branko Ivanek, petek, 14. november 2014, ogledov: 2757

Zimska oprema v tujini?

Se odpravljate v tujino pa ne veste kakšna zimska oprema je obvezna? V Sloveniji je uporaba zimske opreme datumsko določena od 15.11. do 15.3., ne glede na vremenske razmere oz. pred ali po tem datumu v primeru zimskih razmer. V tujih državah pa so zakoni glede zimske opreme zelo različni. V nekaterih državah je le ta podobno kot v Sloveniji določena datumsko, v drugih državah je potrebna le v primeru zimskih voznih razmer. V zadnjih letih je bilo nekaj novosti predvsem v Avstriji, Nemčiji in na Češkem, kjer so zakon o zimski opremi spremenili.

Slovenija

Zakon o pravilih cestnega prometa (ZPrCP, Ur.l.št. 109/2010 in 57/2012) v 29. členu določa, da morajo biti med 15. 11. in 15. 3. oz. pred ali po tem datumu v primeru zimskih razmer vozila opremljena z zimsko opremo, ki jo sestavljajo 4 zimske pnevmatike z oznako M+S z minimalno globino profila 3 mm ali 4 letne pnevmatike z minimalno globino profila 3 mm in ustrezno velike snežne verige v priboru. Vozila s štirikolesnim pogonom morajo imeti v primeru uporabe letnih pnevmatik snežne verige vsaj za stalno vklopljeno os.

Vozila, katerih največja dovoljena masa presega 3,5 t, morajo imeti zimske pnevmatike vsaj na pogonskih kolesih ali na vseh kolesih letne pnevmatike in ustrezne snežne verige in lopato v priboru.

Na priobalnem območju od Črnega Kala do Sečovelj, je dovoljena uporaba tudi samo letnih pnevmatik z min. globino profila 3 mm.

Voznik, ki nima ustrezne zimske opreme se po zakonu kaznuje z denarno kaznijo 40 EUR. Če pa je zaradi prekrška onemogočen promet, se voznik kaznuje s kaznijo 500 EUR + 5 kazenskih točk. Če voznik ne očisti celotnega avtomobila pred pričetkom vožnje ga lahko doleti kazen 200 EUR, če pa ne upošteva prometne signalizacije o zimskih razmerah in prepovedi vožnje pa je kazen 300 EUR. V primeru pravnih oseb so kazni višje in sicer 1.000 EUR za voznika in 120 EUR za odgovorno osebo.

Avstrija

V Avstriji je obvezna zimska oprema v obdobju od 1. 11. do 15. 4., vendar za vozila do 3,5 t le v času zimskih voznih razmer, za težja vozila pa ne glede na vozne razmere.

Za vozila do največje dovoljene mase 3,5 t se za zimsko opremo šteje uporaba zimskih pnevmatik z min. globino profila 4 mm ali letnih pnevmatik z minimalno globino profila 4 mm in snežnih verig na pogonskih kolesih. Kljub zimskim pnevmatikam, pa so v primeru sneženja verige obvezne tudi na vseh višje-ležečih cestah, kjer je to posebej označeno s prometnim znakom. Opozoriti velja, da je sicer uporaba snežnih verig dovoljena le v primeru neprekinjenega zglajenega snega ali ledu na vozišču, ne pa tudi v primeru snežne brozge ali delno zasneženega vozišča. V praksi to pomeni, da se vozniku, ki vozi vozilo z letnimi pnevmatikami po vozišču na katerem je snežna brozga, lahko izreče kazen za neustrezno zimsko opremo.

Vozila, katerih največja dovoljena masa presega 3,5 t, morajo biti v času od 1. 11. do 15. 4., ne glede na vremenske pogoje, opremljena z zimskimi pnevmatikami vsaj na pogonski osi in imeti v priboru primerno velike snežne verige za pogonsko os.

Kazen za neupoštevanje predpisa je 35 EUR, v primeru povzročitve zastojev pa je lahko tudi do 5.000 EUR.

Nemčija

V Nemčiji zimska oprema ni datumsko določena, temveč je obvezna v primeru zimskih voznih razmer (sneženje, zglajen sneg, snežna broza, poledica). Vozila morajo v zimskih voznih razmerah biti opremljena s 4 zimskimi pnevmatikami (min. profil 1,6mm, priporočajo vsaj 4mm), ki imajo oznako M+S ali simbol snežinke. Vozila s štirikolesnim pogonom niso izjema. Uporaba letnih pnevmatik in snežnih verig v času zimskih voznih razmer ni ustrezna zimska oprema. Verige so obvezne ob ekstremnih zimskih razmerah in ob postavljeni ustrezni prometni signalizaciji.
Za tovorna vozila nad 3,5 t je predpisana uporaba zimskih pnevmatik vsaj na pogonskih oseh. Kazen za neuporabo zimske opreme je 60 EUR, v primeru oviranja prometa pa minimalno 80 EUR.

Italija

Od leta 2011 se lahko vsaka italijanska regija sama odloča kdaj in kakšno zimsko opremo bo zahtevala od voznikov na cestah na njihovem območju. Tako se je večina regij na območju severne in osrednje Italije odločilo za datumsko določeno uporabo zimske opreme, ki vključuje ali 4 zimske pnevmatike ali pa 4 letne in v opremi dodatne snežne verige.

V pokrajini Furlanija-Julijska krajina, na avtocestah Trst – Benetke in Palmanova – Udine – Trbiž, je obvezna uporaba zimske opreme vse od 15.11. do 15.4., ne glede na vozne razmere. Podobno je tudi na večini ostalih regionalnih cestah v tej regiji. Le na nekaterih regionalnih cestah je zakon nekoliko blažji in zahteva zimsko opremo le med 15.11. in 31.3. Na območju Benečije (Veneto) je na avtocesti od Benetk do Brescie zimska oprema obvezna v terminu od 1.11. do 31.3., na ostalih avtocestah in regionalnih cestah v tej regiji pa od 15.11. do 15.4. Podobno je tudi v ostalih italijanskih regijah npr. Emilia-Romagna (Bologna) kjer je zimska oprema obvezna od 1.11. do 15.4., v Toskani je na glavni avtocesti A1, ki pelje od Milana proti Rimu, zimska oprema obvezna od 1.11. - 15.4., na vseh ostalih avtocestah in regionalnih cestah pa od 15.11. do 15.4. V regiji Trentino - Južna Tirolska (Bolzano, Trento, Brenner) je zimska oprema ne glede na vozne razmere obvezna od 15.11. do 15.4. Zimsko opremo najdlje zahtevajo na cestah v dolini Aoste, kjer je na avtocestah, ki peljejo proti predoroma Mont Blanc in St. Bernard obvezna vse od 15. 10. do 15.4.

Kazen za neuporabo zimske opreme je 39 EUR na cestah znotraj naselij in 80 EUR izven naselij, ob tem pa lahko policija tudi prepove nadaljnjo vožnjo.

Švica

V Švici zimska oprema ni časovno določena, je pa obvezna v primeru zimskih voznih razmer (npr. če se ob sneženju sneg oprijemlje cestišča, ob poledici). Zimska oprema pomeni 4 zimske pnevmatike.
Če prometni znak zahteva uporabo snežnih verig, potem to velja za vsa vozila, razen za vozila na štirikolesni pogon. V primeru prometne nesreče v zimskih voznih razmerah se lahko krivda prisodi vozniku vozila brez ustrezne zimske opreme. Številni prelazi in višje-ležeče ceste so pogosto prevozne le z uporabo snežnih verig, zato voznikom svetujemo, da jih imajo v zimskem času kot dodatno opremo v vozilu.

Francija

V Franciji je uporaba zimske opreme obvezna v primeru zimskih voznih razmer oz. kadar je s prometnim znakom označena obvezna uporaba zimske opreme npr. snežnih verig. Zimska oprema so zimske pnevmatike z min. globino profila 3,5mm oz. snežne verige.
Na višjeležečih cestah je pogosto obvezna uporaba snežnih verig tudi za vozila opremljena z zimskimi pnevmatikami, zato priporočamo predhoden nakup. Kazen za vožnjo brez zimske opreme je 135 eur.

Hrvaška

Na Hrvaškem so leta 2013 spremenili zakon o zimski opremi. Po novem morajo biti na določenih avtocestah in državnih cestah vozila opremljena z zimsko opremo od 15.11. do 15.4 in to ne glede na vozne razmere. Gre za avtoceste A1 Zagreb – Maslenica, A2, Zagreb – Macelj, A3 Bregana – Zagreb – Bajakovo, A4 Zagreb – Goričan, A5 Sredanci – Osijek in A6 Reka – Bosiljevo. Oglejte si zemljevid in spisek vseh cest, kjer je zimska oprema obvezna od 15.11. do 15.4.

Na preostalih cestah po Hrvaški je zimska oprema obvezna v primeru zimskih voznih razmer, prav tako tudi na prej omenjenih cestah v primeru sneženja pred ali po terminu 15.11. - 15.4.

Zimska oprema motornih vozil do 3,5 t:
  • 4 zimske ali celoletne pnevmatike (z oznako M+S) z min. 4 mm profila ali 
  • 4 letne pnevmatike z min. 4 mm profila + snežne verige na pogonskih kolesih.
Zimska oprema vozil nad 3,5 t obsega:
  • zimske pnevmatike vsaj na pogonskih kolesih ali
  • 4 letne pnevmatike + snežne verige na pogonskih kolesih.
  • mala snežna lopata
Kazen v primeru neuporabe zimske opreme je 700 HRK.

Bosna in Hercegovina

Zimska oprema je za vsa vozila obvezna od 15.11. do 15.4, ne glede na vozne razmere. Zimska oprema vozil do skupne mase 3,5t, ki nimajo več kot 8 sedežev, so 4 zimske pnevmatike z oznako M+S in min. globino profila 4mm ali 4 letne pnevmatike z min. globino profila 4mm + snežne verige v priboru. Zimska oprema vozil skupne mase nad 3,5t obsega vsaj 2 zimski pnevmatiki (M+S) na pogonskih kolesih z min. globino profila 4mm + snežne verige ali 4 letne pnevmatike z min. globino profila 4mm + snežne verige. Dodatno je obvezna še lopata in vreča peska 25 - 50 kg. Kazen za neuporabo zimske opreme je 40 KM, če pa boste povzročili prometno nesrečo zaradi neustrezne opreme vozila pa je kazen od 50 do 200KM.

Srbija

V Srbiji je od 1.11. do 1.4. v primeru zasneženih in poledenelih cest obvezna uporaba zimske opreme. Za osebna vozila to pomeni zimske pnevmatike min. globine profila 4 mm na vseh kolesih. V tem terminu je na cestah izven naselji obvezno imeti v opremi vozila tudi snežne verige za vsaj pogonska kolesa, ki jih je potrebno namestiti ob sneženju in ustrezni prometni signalizaciji. Za tovorna vozila in avtobuse je obvezna tudi lopata. Kazen za neuporabo zimske opreme je 3.000 dinarjev.

Črna gora

V Črni gori je zimska oprema obvezna v terminu od 15.11. do 1.4., ne glede na vremenske razmere. Vozila morajo imeti v opremi snežne verige in pnevmatike z minimalno 4 mm profila. Vsaj pnevmatiki na pogonskih kolesih morata biti zimski z oznako MS, M+S ali M&S. Tovorna vozila in avtobusi morajo biti dodatno opremljeni tudi z lopato in vrečo peska. Kazen za neustrezno zimsko opremo je od 60 do 150 eur, za neuporabo zimske opreme (npr. neuporaba verig v primeru sneženja) pa je kazen od 80 do 300 eur.

Madžarska

Na Madžarskem zimska oprema ni zakonsko določena. V primeru močnejšega sneženja oz večje količine snega je obvezna uporaba snežnih verig na pogonskih kolesih. V takih primerih se uporaba snežnih verig zahteva že pri prestopu meje.

Češka

Med 1. 11. in 31. 3. velja v primeru zimskih voznih razmer obvezna uporaba zimske opreme na vseh cestah. Zimsko opremo vozil do največje dovoljene mase 3,5 t sestavljajo 4 zimske pnevmatike z minimalno 4 mm profila. Zimska oprema vozil nad 3,5 t obsega zimske pnevmatike z minimalno globino profila 6 mm na vseh kolesih. Kazen za neuporabo zimske opreme je min. 2000 CZK (cca 80 eur).

Slovaška

Za osebna vozila so v primeru zimskih voznih razmer obvezne zimske pnevmatike z oznako M+S z minimalno globino profila 3 mm na vseh kolesih. Dovoljena je tudi uporaba letnih pnevmatik + snežne verige v dodatni opremi. Za vozila nad 3,5 t je med 15.11. in 31.3., neodvisno od razmer na cestah, obvezna uporaba zimskih pnevmatik z minimalno globino profila 3 mm na vseh kolesih.

Ostale države

V ostalih državah ni večjih posebnosti glede uporabe zimske opreme. V nekaterih severnih evropskih državah je zimska oprema določena datumsko: na Finskem, v Latviji in Estoniji med 1. 12. in 31. 3. ter na Švedskem med 1. 12. in 31. 3.

Zimska oprema v tujini?

Povezava: http://amzs.si/si/356/136/Imate_zadostno_zimsko_opremo_tudi_za_potovanje_v_tujino.aspxObjavite vsebino na Facebook-u

Če vam je vsebina všeč, jo »všečkajte« ali objavite na FaceBook-u.

Izberite arhiv

2024 (4)2023 (8)2022 (15)2021 (17)2020 (15)2019 (6)2018 (7)2017 (9)2016 (21)2015 (31)2014 (9)2013 (1)
KONTAKT

AMD Kamnik
Trg svobode 6
SI-1241 Kamnik

Telefon: (01) 8391 320
E-pošta: info@amd-kamnik.si

DELOVNI ČAS


Pisarna za člane AMD Kamnika je odprta ob sredah: od 10:00 - 11.30