AMD Kamnik
POMOČ NA CESTI 1987

Novice

Objavil/a: Jelenko Milič, sreda, 17. februar 2021, ogledov: 820

Ko vozim, ne vlogam

Uporabi naprav med vožnjo se danes ni več mogoče izogniti. Eden največjih motilcev pozornosti med vožnjo je mobilni telefon. Voznik, ki uporablja mobilni telefon med vožnjo, ima slabši reakcijski čas, počasneje zaznava in se odziva na prometno signalizacijo, njegova zavorna pot je daljša, težje tudi zaznava okolico in druge situacije v prometu. Tudi če med vožnjo le za dve sekundi izgubi pozornost, ima to lahko usodne posledice. 

Veliko ljudi še vedno med vožnjo odpisuje na sporočila, telefonira ter celo snema, fotografira in pregleduje družbena omrežja. Ob porastu tako imenovanih vplivnežev, blogerjev in vlogerjev, ki domala dokumentirajo vsak svoj korak, tudi med vožnjo, je AMZS skupaj s Policijo in Javno agencijo RS za varnost prometa zagnal kampanjo #KoVozimNeVlogam, s katero opozarja na nevarnosti vloganja med vožnjo. Zlasti mlade ozavešča, da je takšno početje za volanom nevarno. A ker se ne gre slepiti, da bodo ljudje naprave v avtomobilu kar naenkrat nehali uporabljati, jih hkrati ozavešča o varnem načinu uporabe kamere v avtomobilu. 

Predvsem na potovanjih, pri vožnji po lepi cesti skozi čudovito pokrajino želi marsikateri ljubiteljski snemalec skozi vetrobransko steklo zajeti dinamične posnetke svoje poti in vožnje. S sodobnim mobilnikom pri roki lahko to stori vsak. A ni vsako snemanje varno: edini varen način snemanja vožnje je ob pomoči sopotnika ali stojala oziroma držala za mobilnik, ki mora biti vpeto tako, da ne sega v vidno polje voznika ali zmanjšuje njegovega vidnega kota.

Avtomobilski novinar in vloger Ciril Komotar, avtor vloga Komotar Minuta,  je v vaji na poligonu AMZS Centra varne vožnje na Vranskem nazorno pokazal, da je nemogoče voziti varno s telefonom v rokah in enim očesom na zaslonu telefona. Med nepravilnim snemanjem ni mogel ustrezno in predvsem varno obvoziti ovire na cesti. Kako moteče in nevarno je, če voznik pogleda nima usmerjenega le na cesto in nima obeh rok na volanu, je pokazal tudi v avtomobilskem slalomu med stožci. Ko je obe vaji ponovil z mobilnikom na stojalu in obema rokama na volanu, je avto usmerjal brez težav.

Več na

www.amzs.siObjavite vsebino na Facebook-u

Če vam je vsebina všeč, jo »všečkajte« ali objavite na FaceBook-u.

Izberite arhiv

2024 (2)2023 (8)2022 (15)2021 (17)2020 (15)2019 (6)2018 (7)2017 (9)2016 (21)2015 (31)2014 (9)2013 (1)
KONTAKT

AMD Kamnik
Trg svobode 6
SI-1241 Kamnik

Telefon: (01) 8391 320
E-pošta: info@amd-kamnik.si

DELOVNI ČAS


Pisarna za člane AMD Kamnika je odprta ob sredah: od 10:00 - 11.30